Friday, January 21, 2011

ketam..

pagi tadi...


Aku : cemana nak ajar math darjah 2? dalam BM ke BI.. sebab ada yang tak berapa bulih dalam kelas tu..

Jawapan : ajar je laa dalam BM.. sebab time budak2 ni amik UPSR.. suma dah full dalam BM..

Aku : ok.. terima kasih..

Super Betul : er.. Liza.. meh sini tengok ada tertulis cemana nak ajar math darjah 2..


Aku : bila masa aku tanya minah ni?? dia buat dah.. (dalam ati je ni..)


Super Betul : bla.. bla.. mulai 2010 Sains & Math boleh di ajar dalam Bahasa Inggeris..


Aku : ye laa..



*******************



PK1 : apa yang kecoh tadi tu?


Aku : bla.. bla.. (cita apa yang aku tanya tadi pada Jawapan)


PK1 : dia tu sapa ek? (merujuk pada Super Betul)


Aku : sengih..


tetiba PK2 pulak mai..


PK2 : who she think she is? even she doesn't teach in English then she ask somebody else to do that.. pigi dah...

Aku : hadoi.. memang ramai ke yang anti dengan Super Betul ni.. (dalam ati lagi..)


PK1 : tak payah nak dengar la.. dia bukan sapa-sapa.. masuk telinga kanan kluar telinga kiri..

PK2 : ala.. tak payah nak tegur orang lain la.. kalau diri sendiri pun tak betul.. even nak pronounce pigeon pun jadi pigen.. abis tu cemana?


Aku : laaa....... (agak menganga sekejap..)






sedap kan??





* teringat pepatah Melayu.. ibarat ketam mengajar anak berjalan betul..

3 comments:

azieazah said...

Tapi zaman la ketam banyak dah yang bijak dan cerdik tidak mahu lagi anak dia jalan senget cam dia.

So kita la yang kena pandai pilih ketam tu kan? kan? :)

ejaescobart said...

yeah betul... :)

*tak penah makan ketam batu... tapi selalu kena 'ketam' dengan bonda masa kecik2 dulu... huhu

shila said...

lawak lah eja... super betul tuh...
aku yg ngajar darjah 6 math ngn sains pun guna BM... Gb aku pun soh guna BM... dah tentu dalam UPSR dwi bahasa... suka hati depa nak pilih jawab BI ke BM...
Sungguh hebat lah super betul tu...