Wednesday, December 30, 2009

hujung tahun punya cerita...

salam... punya laa aku bz.. sampai x dan nak update blog.... last week aku p cuti2 malaysia... mula2 p kenduri anak cousin kawen... pastu gerak balik johor.. then, patah balik ke kl.. mlm tu jugak gerak ke kelantan... 2 hari lepas tu baru laa balik umah.. adehhh... letih wooo.. tapi puaih ati laa..
mujuq laa seminggu jaa jenjalan pun.. kalau tambah lagi seminggu rasanya ammar dah bleh berlari pa... haahha...

o ya.. aku ada laa snap pic mana p cuti2 malaysia tu.. tapi x dan laa nak upload.. nanti laa aku buh ek?

p/s: sebenaqnya sekarang ni aku dok lam bilik miting.. dah 3 hari miting x abih2.. naik kebas tinga aku dah...

k laa.. chalo hey...

Saturday, December 19, 2009

Maal Hijrah...

salam... semlm aku selamat sampai kl dalam 7 lebih... hujan lebat sepanjang perjalanan.. so suma keta slow mowing.. alhamdulillah sepanjang jalan x dak sebarang excident...

sempena Maal Hijrah tahun ni.. aku pun cam berhijrah laa kekonon.. ngeh ngeh..

azam? penah ke aku ada azam baru?? asik x menjad je... hehhehe...

ok laa aku reveal laa jugak.. azam aku tahun nih nak jadi juara, johan, the winner.. dalam erti kata bahasa kampung aku.. jadi pemenang...

ye laa.. jadi juara,johan, the winner mendenye???

hehehhe.. malu laa nak cakap.. aku kan pemalu..


ok-ok aku bagitau.. aku nak jadi the biggest loser... opsss.. termalu sudah..

aku nak print banyak2 wat wall paper kat bilik.. amcam?? :P




aku nak by ujung tahun aku dah bleh pakai saiz M.. no-no.. jgn pk skrg ni aku pakai XXL... aku sekarang pakai saiz L jer.. cuma L tu ada banyak jer... :P


dah laa.. maleh laa aku trus memalukan diri sendri.. aku nak p makan cempedak goreng ni.. (lorr... cemana nih?! baru je kata nak jadik the biggest loser) x per.. esok baru stat.. eh tabley.. esok knuri kawen.. nanti laa aku bagitau bila nak stat..



daaa...

Friday, December 18, 2009

adventure..

salam.. semlm satu hari suntuk aku kat service center SC.. tahap stress yang agak tinggi bagi aku semlm....

sampai kul 10.15 lebih kurang..
siap bagi kunci, sign berapa yg nak kena bayaq..
baca paper jap (konon nak bagi ilang boring..)
tersengguk 3-4 kali.. (mujuq x dak sapa yg perasan..)

kul 11.30 aku p McD sebelah.. (pekena apa yg patut..)
order pun Happy Meal je.. (nak sep duit.. pasai service ja pun dah RM350)
mkn pun pelan2 sebab nak lepak lama lagi..sambey belek paper yg aku dah baca tu..
ushar org pi balik pi balik dalam tu..
dapat call... "kak, keta mungkin siap dalam kul 2 ke atas.. pasai budak mekanik puna lunch hour 1-2" (adeh.. lama lagi laa aku tang ni..)
alamak! ayaq pun dah licin.. (p mintak lagi lah..!)
kul 2.15 aku balik ke SC..
jenguk keta x siap lagi.. (baik p p solat)
siap2 solat.. lepak tgk org dok wat keja..
"kak, radiator depa dah check.. yg dok leaking tu pasai o-ring dia dah haus.. tu depa dok bukak la tu.." "ok-ok.. berapa jam lagi no?" "lagi 2 jam siap.."

tak dan sengah jam..
"kak, keta kak ada problem.. boleh tinggai kat sini tak.."

"lorr.. problem apa sampai kena tinggai" (jenuh laa kalau kena tinggai aku x kan nak balik menapak plak? bukan ada bas ka teksi kaa tang ni... :(( )

"camni kak.. paip yang bersambung ke radiator tu ada nut.. nut tu saya agak dikunci kuat sgt laa so, langsung x leh bukak.. siap kepala jadi bulat..kalau pasang balik pun gas x leh nak pump masuk.. kat sini stok benda tu plak x dak..."

"tak bleh laa.. esok akak dah nak gerak.. hampa try laa call center yg dekat2 ni kot2 ada x leh ka?" (suka2 ati jaa aku suh depa call.. cam aku plak bos..)

"ok.. saya try call dulu tgk cam mana.. kalau x bleh jugak memang terpaksa tinggai keta tang ni jugak laa.."

(ok laa aku nak sms en suami... ) alamak!!! battery dah flat.. langsung x leh nak on.. uwaaaa!!!


dalam aku dok menyedapkan ati.. (tak sesedap McD..).. aku kluaq dari waiting area tu.. p ke keta.. aku x puaih ati.. aku nak tgk benda yg dia cita tu..




ni laa menda dia.. nampak x nut tu dah mcm puntung rokok dah...


di pendek kan cita.. keta aku siap kul 6.30.. fuh aku rasa cam aku plak masuk keja... 8 jam dok stress jaa tang tu... huhuhu... on the way nak balik ujan lebat lak.. dengan hp x dak bateri.. adventure btol laa hari2 terakhir tahun hijrah ni..

apa pun alhamdulilah suma dah siap... esok aku nak gerak turun kl.. pastu isnin ke Muar.. rabu ke Kelantan plak.... cuti2 Malaysia..



p/s: Selamat Tahun Baru Hijrah... kredit tu Sazali = mekanik n Mr Samson (cam group Indon plak) = service advisor

Wednesday, December 16, 2009

update sikit..

salam.. ari nih baru dapat update blog.. semlm x dan langsung.. pepagi dah kluaq konon nak p servis keta... dengan konfiden nya aku walk in je kat servis center tu.. alih2 officer ckp keta penuh.. then set date.. ari khamis baru p lagi skali.. erm.. oleh kerana frust x dapat nak servis keta.. aku singgah drive thru McD yg betoi2 sebelah servis center tu..

on the way balik umah.. aku ajak en suami singgah kedai aksesori keta.. konon2 nak tanya rega tinted je.. bukan nak buh pun... tanya punya tanya.. rega cam bess ja.. lagipun tinted yg sedia ada cam x buh tinted.. abih kulit aku belak2 (itam separuh2) sebab kena matahari.. (huh! alasan!!)

pikir punya pikir.. kira jadik laa.. sambey dok tunggu budak2 tu buat keja aku melilau laa keliling kedai tu tgk apa yg menarik.. iskk.. makin lama aku tgk.. makin terbayang duit aku melayang.. (isk isk isk.. cam kedekut jaa ek??) last2 aku duk sengap2 jaa kat bangku dok tgk org lalu lalang kat kaki lima..

dekat2 sejam jugak laa baru siap keja2 buh tinted tu.. dah settle bayaq trus chalo balik umah...


tadaa... ini laa hasilnya... amacam?? cun tak??? ngeh ngeh ngeh..

Monday, December 14, 2009

kenduri awin... Part 2

salam.. aku nak post dah lama.. tapi ntah apa masalah plak aku nak upload gambaq x buleh2.. jenuh terperap post aku kat draft box..

layanz la ye pic yg sempat aku snap masa kat umah pengantin,n masa nak balik..


aku dengan pengantin..oleh sebab aku pesan jgn bukak baju pengantin.. dia pun pakai jugak laa walaupun basah kena ujan.. thanks awin.. :)


mujuq jumpak penunjuk ni... kalau tak soheh dah aku patah balik.. (ni kat simpang jalan besaq)



kekonon nak amik gambaq kabus tu... (ni masih dalam jalan kg)

Tuesday, December 8, 2009

kenduri awin...

salam.. adeh... letih x abih lagi arr... ari ahad lepas aku pi knuri kawen member sekolah aku.. mazuin a.k.a awin kat umah sebelah suami dia... majlis kat umah awin ari sabtu tu.. tapi memandangkan en suami keja.. so aku decide pi majlis yang lagi satu.. majlis sebelah suaminye tu kat area Ijok..ateh sket dari Batu Kurau..

fuh.. perjalanan nak sampai ke situ memang mencabar.. dah laa aku ni x tau tempat tu.. maksud aku aku x pernah sampai sejak aku dah cukup umoq.. (opps!) dulu masa aku kecik2 penah laa ikut arwah abah aku anto barang ke kedai2 runcit area Batu Kurau, Ijok, Pantai Remis suma tu.. dah nama pun kecik.. sedari la ni pun aku dah tak 'kecik' dah jadi mana laa nak ingat.. kan?

ok.. aku gerak dari umah dah kul 2 lebih.. (budget pengantin pompuan sure sampai lambat pasai dia dari Gopeng so kalau aku sampai lewat dan laa berborak sakan dengan pengantin nanti)

masuk area kemunting pun dah dekat2 kul 3... dengan separuh konfiden aku guide en suami kot mana nak tala... dia pun cam 50-50 je nak caya cakap aku.. sepanjang jalan yang kami heading tu signboardnya asik tunjuk Gerik bla bla KM.. aku dah cuak dah.. silap2 aribulan aku sampai ke Gerik plak.. lagii laa haru...

last2 aku tawakkal je aku sms pengantin (coz aku tau pengantin sure busy layan tetamu dan kemungkinan hp dia tak pegang) bagitau aku on the way.. tapi tatau jalan.. antara harap dengan tak je awin nak jawap sms aku.. alih2 dia kol siap bagi guide..

dah sampai kat area kg tmpt majlis berlangsung.. tetiba jalan kena blok plak.. ada jengkaut dok tengah2 lorong tu.. adeh.. lagi dugaan ni.. mujur laa ada org kampung yg melepak kat pondok (aku tgk cam pondok tunggu derian jee..) bagi guide suh pusing ikut jalan lain plak.. (thanks ye)



yang pasti bukan derian ni yang depa tunggu..


jalan nak ke umah pengantin tu luasnye ngam ngam sebijik keta... kalau berselisih.. memang masak.. pasal kiri kanan jalan penuh dgn pokok2 tua, ranting & dahan2 tua.. batu2 dan tak lupa juga sungai yang airnya mengalir cam ayaq terjun.. opppss.. lupa lak nak bagitau.. time aku sampai area kg tu hujan memang tengah lebat.. tu yang bertambah mencabar aku rasa..

dah jenuh kona kiri kona kanan.. sampai jugak laa kat umah pengantin.. dapat laa mkn lauk pauk knuri org belah2 Ijok/Batu Kurau tu..

yang pasti pecal a.k.a gado2 dia memang sedap.. (awin.. aku sebenaqnya nak tambah lagi nasik.. tapi aku kan pemalu.. ahaks!!)

iskk sedapnya pecal jawa.. slurppp!!

Saturday, December 5, 2009

malam yang hampeh...

salam.. semlm aku layan anugerah skrin (ASK) sengsorang.. (pasai budak kecik tu dah tido...ayah dia pun landing2 skali laa dgn dia..) tgh dok syok2 gelak tgk afdlin dgn fafau.. alih2 blackout laa plak..

adehh.. aku nih dah laa phobia dgn gelap.. mujuq time tu dok pegang hp.. dgn cahaya yg ada2 tak dak tu aku p carik lilin kat dapoq..dah pasang..baru dapat tgk jam.. baru kul 10.20..

cengini laa lebih kurang lilin yg aku pasai.. kontot2 je yg tinggal..



masuk bilik.. lepak jap sambey ushar budak kecik tu kot2 ada nyamuk hinggap.. pastu aku terdengaq pakcik sebelah umah tu borak dgn en suami dia kata dah ada org call wat repot... ok laa.. satgi ada laa tu yang mai..

10.40.. dengaq org2 TNB bukak pagaq pencawang letrik.. (pencawang tu depan umah aku jek..) dalam ati... yay!! bleh sambung tgk ASK pasni.. pastu dengaq dorang stat lori n blah.. mungkin pencawang satu lagi yang ada problem kot.. tak lama pastu hujan lebat plak...

aku tgk jam dah 11.20.. ujan pun dah lama benti.. tapi x dak plak dengaq org2 TNB tu mai skali lagi.. sambey tu tangan aku dah lenguh dok mengipas budak kecik dengan kertas sokabar.. sempat laa jugak aku terlelap 3-4 kali.. krohhh krohhhh...ZzZzZzzz...



kalau guna kipas ni.. tak laa lenguh tangan sgt..


tersedaq.. tgk jam dah 12.20.. laa ni dah 2 jam ni.. apa kejadahnya lama sangat.. padahal yang blackout cuma 4-5 buah rumah termasuk umah aku je.. yang lain2 (blok yang sama..) ada letriknya... iskk.. tak bleh jadi ni.. nak kena call TNB balik ni..


operator.. helo selamat pagi.. boleh saya bantu..?

aku.. saya nak bagitau ni area taman umah saya ni dah blackout lebih 2 jam ni.. lama sangat.. tadi dah ada org repot kan?

operator.. sebentar ye puan saya check dulu..

aku.. ok..

2-3 minit..

operator.. puan, technician dah pegi.. dalam repot ni kerja2 tak bleh nak buat lagi sementara waktu ni sebab ada hujan lebat kat sana..

aku.. hujan dah lama berenti cik..

operator.. ok puan saya akan check dgn technician sekali lagi.. (berapa kali mau check da.....?)


aku.. ok.. (sebab aku dah ngantuk.. malas nak ckp banyak2..)




12.30.. tak dak apa2 pun.. 12.40.. lori TNB parking depan umah.. 12.50.. letrik ada..



wah.. hebatnya depa ni buat keja sepuluh minit ja... tapi mana depa p dalam 2 jam tadi tu????



ngeteh laa gamaknya kot...

Monday, November 30, 2009

kuey teow lembab..

salam... mesti korang ingat kali ni aku nak cita pasai kuey teow goreng basah... bukan.. bukan... ada cita di sebaliknya...


semalam aku ke seberang jaya, seberang perai.. dari rumah pun dah dekat kul 3.3o ptg.. sampai juru autocity.. singgah megdi jap.. belasah prosperity beger & ciken megdilax.. dah kenyang + kembung minum ayaq banyak.. baru aku gerak ke sunway carnival mall (SCM)... tgk flow arah selatan dah jem gila.. keta suma terenjut-renjut.. pergh.... masak laa dorang nak sampai destinasi..

sampai SCM pun dah 5 lebih.. cari surau dulu laa.. jenuh pusing.. baru jumpak.., tu pun dah kul 6.. abih merayau dalam tu.. settle maghrib.. trus chalo dari situ..

memula ingat nak mkn dlm SCM tu je.. tapi memandangkan aku dah sakit tumit,lutut dan sewaktu dengan nya... aku cakap kat en suami.. mkn kat luaq je laa.. timbui idea nak try char kuey teow key's dah alang2 sampai seberang jaya ni.. ari tu aku tgk rancangan Warung Kita kat Astro Prima.. cam best jaa.. tu yang nak try tu..

gambaq hiasan je ni...


sampai jaa.. kami pun amik tempat yang agak2 budak waiter tu bleh nampak... tunggu2 tak mai2 amik order lagi.. dah keloi.. (panggey) tak mai pun.. jenuh gamit.. buat2 tak nampak plak.. dia lalu kat meja aku.,. aku panggey dia kata nanti sat..(tak pa.. sabaq lagi..) pastu en suami p kat kaunter org bancuh ayaq.. pun depa wat2 tak nampak.. en suami dah hangin...

org makin ramai..(kira meja keliling meja aku tu dah ada laa 4-5 org duduk).. baru laa terhegeh2 budak tu nak amik order... aku order.. kuey teow 3 pinggan, limau ais dgn nescafe panaih .. masa tu jam kul 8.59mlm..sambey2 tunggu nak ilangkan boring.. dok melayan ammar.. bagi susu laa snap gambaq dia laa.. tgk budak2 muda tang meja depan aku dok layan sicha (betoi ka aku spell ni?) laa.. ayaq aku pesan x sampai2 lagi.. dalam pada tu ada satu famili dok tak jauh dari meja kami.. dah angkat kaki.. blah.. aku tgk ayaq depa minum pun x abih..dalam ati.. dah lama sangat tunggu laa tu..

jam dah 9.35mlm.. satu hapa pun x sampai kat meja kami.. (takpa.. sabaq lagi..)

tiba2.. mai mangkuk tingkat yang kata nanti sat tu nak amik order kami.. aaa?? WT* baru nak amik order?? pastu dia baru sedaq kot dia silap org.. dia p amik oder kat meja lain...

pastu mai pulak lagi satu mangkuk (budak yang amik order aku tu) tanya nak makan apa?? laaaa... apa punya mangkuk jamban ni?? tadi dia yang beria tulih order aku.. alih2 mai tanya lagi..

aku sound hat kami order tadi mana?hang yang amik order pasai apa tanya balik? dia jawab.. satna lupa..

aku kata.. menega apa lagu ni??amik order pastu lupa??kami tunggu berjam dah ni..(volume aku tu bleh dengaq selang 3-4 meja dari meja aku..)



pastu aku dengan en suami trus blah.. dalam ati.. tobat aku tak mai mkn tang ni dah!!



patut dah masuk TV servis lagi laa ok.. ni servis cam kedai baru bukak 2 hari...




kepada korang aku nak pesan.. kalau sampai seberang jaya tu.. kot2 teringin nak mkn char kuey teow.. p laa cari gerai @ kedai lain selain dari nama kedai "KEY'S CHAR KUEY TEOW"


ni laa gerai nya.. (pic aku google.. semlm aku x dan nak snap.. hangin punya pasai..)

Friday, November 27, 2009

misi tercapai.. yeahoo..

salam... 1st alhamdulillah... 2nd lega.... 3rd puas ati.. misai aku tercapai.. eh! silap plak.. misi aku tercapai.. akhirnya aku berjaya jugak buat 3 jenis kueh raya + kek coklat.. hehehhe.. cam x caya je aku ni.. leh buat suma2 tu dalam 2 hari je.. (eleh! org lain buat sehari tak kecoh punn...)

nih pun aku bangun teringat nak post blog.. hehe... (amcam? komited x aku?? :P)



ok.. ok.. tak mo buang masa.. aku nak wish korang.. selamat hari raya aidiladha a.k.a raya korban..




lagi satu..jaga diri jaga kesihatan... yang ada darah tinggi ke high kolestrol ke jgn laa lupa diri plak ye.. dah tgk daging korban + hati + limpa + tetel.. jgn dok balun tak sedaq diri..

ok laa aku nak p mandi sunat hari raya.. (perhatian! mandi SUNAT.. di ulang mandi SUNAT.. ) pastu aku nak p tgk org sembelih lembu.. (kepada yang mabuk darah.. jgn dok gatai tgk dekat2.. jeling dari jauh dah laa.. )



jenuh makan kalau buat knuri ni...


daa...

Wednesday, November 25, 2009

fuh.. penat..

salam.. aku baru je abih fasa pertama projek raya korban kali ni.. tentu korang suma heran kan apa laa gamaknya projek tu ek??

hehhehe.. jangan tak caya.. aku buat kueh raya utk raya aji kali ni.. tak penah seumur idup aku wat kueh raya utk raya aji.. biasanya raya aji kueh raya pun tarak.. yang ada ketupat dengan rendang daging jaa.. tapi kali ni aku berjaya merealisasikan angan2 aku.. chewah!!

melalut pulak tgh2 mlm ni.. ok laa aku nak p tidoq.. esok pagi ada lagi 2 jenis aku nak buat..





oh ya.. lupa nak habaq kueh apa yg aku buat tadi ni.. aku buat tat gulung.. tapi dek kerana aku teruja sangat buat.., aku terlupa langsung nak snap pic.. tapi x bermakna x dak pic tat aku x jadik ek.. ;)

dah laa ek.. aku ngantuk dah.. kena charge energy utk sok..





daaa...

Monday, November 23, 2009

biaq betoii...

ALOR SETAR: Seorang ibu berjaya melahirkan seorang bayi lelaki seberat 6.15 kilogram secara normal di sebuah pusat perubatan swasta di sini, dipercayai bayi terbesar pernah dilahirkan di negeri ini.

6.15kg???? masya ALLAH... besarnya.. iskk.. x dapat aku nak bayang kalau aku yang bersalinkan baby tu... sedangkan ammar yang tak cukup bulan baru 2.13kg pun aku dah rasa separuh nya nak teran.. inikan pulak 6 kg lebih.. kuasa Allah Taala sapa boleh lawan.. ye tak??

gambar hiasan je tau.. bukan bayi ni yang dimaksudkan..

salam.. achooommm!!! pergh... bersawang penuh blog aku ni.. lama sungguh x update.. dok ralit dengan keja2 lain ja.. bila bukak nak post rasa cam lambat jaa lagi satu idea belum marii... so, aku just melawat rumah2 org je laa.. sesambil menyampuk tang topik yang aku rasa bleh 'masuk'..

suma dah tau cuti sekolah pun dah mula.. tapi hari ni aku kena mai sekolah jugak.. pasai apa? pasai aku cikgu yang berdedikasi.. (bukan mamikasi ye..) ngeh ngeh ngeh.. piraahhh.. perasan laa plak.. sebenaqnya aku kena mai bukak library utk budak2 ni.. sepanjang cuti sorang guru kena pilih 1 hari utk duty.. aku pilih laa hari ni.. pasai x laa rasa maleh sangat kalau aku pilih hari yang dah ujung2 cuti tu... org lain cuti je leh jalan2 melancong sana sini.. aku? balik2 mai skolah..



kan best kalau cuti skolah leh p lepak kat sini...




dalam dok melangut tunggu budak mai.. sempat laa jugak aku menaip ni.. satni nak sambung kerja aku yang belum siap tu... (isk.. cemana aku nak kelentong minit mesyuarat ni...) ada sesapa leh bagi aku idea??

ok laa.. budak2 pun dah sampai.. aku nak sambung keja.. daaa...


jgn salah sangka.. tu bukan murid2 aku.. apatah lagi library aku...

Saturday, November 14, 2009

tolong kasihani aku... aku bukan ceti..

salam.. sure korang tertanya2 kan kenapa laa title aku kali ni cam gini.. sebenarnya..

aku dah penat, dah letih, dah tak sanggup lagi nak pikul tanggungjawab jaga hal ehwal duit-muit mak bapak budak2 skolah aku ni..(ada ka perkataan duit-muit ni..?aku pun tak tau.. :P) a.k.a bendahari PIBG...

sungguh2 aku dah tak sanggup nak pikul lagi 1 penggal... cukup2 laa aku sabaq tahan telinga dengan kata2 kat belakang aku... ada yang kata aku kawai duit laa.. menyusahkan orang laa.. depa ni pun 1 dah tau aku menyusahkan sapa suruh lantik aku??? ada aku mintak buat keja ni?? aku pun tak hadap laa nak buat kerja ni.. menyusahkan hidup aku lagi ada laa... aku nak kemana2 pun x senang.. mana tak nye dok tingat duit (petty cash) aku simpan dalam laci umah aku ni... (aisey.. mintak2 laa perompak tak baca post aku ni.. kalau tak nahas laa aku.. uhuhuu)

aku dah utarakan pada GB aku semlm.. aku dah ckp aku tak nak jawatan ni lagi.. aku nak letak jawatan.. aku nak dia lantik org lain...

yang buat aku rasa sedih tu.. time aku betoi2 harap dia paham apa yg aku nak.. dia boleh pulak pandang lewa jaa.. jawab pun main2.. aku tau laa aku nih jenih org yg suka melawa.. no.. no.. bukan tu maksud aku.. maksud aku org yang suka melawak.. tapi bila mai bab yang agak serius tolong laa bagi kerjasama...


tolong laa kasihani aku.. aku bukan ceti yang nak p tuntut setiap duit (yuran) yang tak diserahkan pada aku... aku pun bukan along.. (sebab aku bongsu..) bagi laa peluang org lain pulak merasa... bagi laa dorg merasa pulak cemana kena tengking depan budak2.. kena serang dalam tipon.. baru laa ada thrill... kata nak jadi cikgu cemerlang... kan? kan? kan? aku dah x yah jadi cikgu cemerlang.. sebab aku cikgu temberang... (tak..tak.. bukan.. aku tipu saja..)

ok.. serius..

aku sungguh2 ni.. cemana lagi aku nak buat bagi GB aku ni tau yang aku bersungguh2, serius, bukan buat lawak senario yang aku tak nak buat kerja ni.. perlu ka aku tipon dia? ke sms dia?(nak mam*** bini dia ni cemburu wooo) atau aku emel je kat dia..??

tolong... tolong.. aku tak nak jadi sebahagian dari rakyat Malaysia yang mengidap hypertensi.. sebab aku akan jadi bertambah2 tension time nak settle kan kerja2 akaun ni.. aku tak minat akaun.. pasai tu aku amik engineering dulu.. understand?! (ok tak kalau aku cakap mcm ni kat GB aku??) hehehe.. mcm laa aku berani... :P

Wednesday, November 11, 2009

bertambah setahun...

salam...tadi aku tidoq dalam kul 9.. tetiba aku rasa cam x selesa jaa.. pusing kiri x kena.. kana pun sama.. iskk apa pulak yang x kena ni..tgk jam baru kul 3 pagi..mata x mo nak ngantuk jugak
last2 aku bangun on kan laptop.. bukak FB tgk belambak wishes kat aku.. owh! birthday aku rupanya.. hehehe..pejam celik pejam celik.. sat jaa dah 11 november.. bertambah laa lagi setahun kemudaan aku.. chewah!!

cute kan?? no.. no.. aku x mo laa jadi semuda ni.. karang anak aku sapa nak bela??


sempena birthday aku ni.. aku doakan semoga dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki dari Allah taala.. diberikan kesihatan yang baik.. dikurniakan kebahagiaan dunia dan akhirat.. aminnn...

so ari ni plan nak bake sendri punya kek.. tapi tatau lagi nak buat kek apa.. yang pasti kek mesti ada.. nak beli?? belum gaji arr.. sangap aku bulan ni nak tunggu 25hb..

how i wish i can bake a cake like this.... huhuhu.. (bleh ke??)







ok laa.. aku nak sambung tidoq..



daa..

Sunday, November 8, 2009

free

salam.. 1st aku nak ucapkan trima kasih pada akak2 (ye ke akak?! suka2 je panggil akak ek?)
yang sudi tinggalkan komen kat aku..

alhamdulillah.. ammar pun dah sihat dari CB nye.. dia pun dah pandai mkn.. buat masa ni aku just bagi dia mkn biskut rusk tu je.. mula2 bagi sekeping .. semlm bagi 2 keping .. x cukup laa plak.. menangis bagai nak rak.. iskk.. isau aku nengok..

hari khamis pi klinik check up.. berat dgn panjang (tinggi) dah bertambah.. berat dah 7.2kg.. panjang dah cecah 65cm.. SN yang cek pun cakap dia sihat.. perkembangan macam budak yang cukup bulan.. alhamdulillah..

pagi tadi.. dalam kul 4 pagi dah bangun si ammar ni. dlm gelap aku nengok dok tersengih2 sorang.. aku bo layan je.. karang dia ajak aku bersembang alamat tido kat skolah laa aku nanti..

hari ni pulak skolah ada program penutup hari kokurikulum.. ada pertandingan kawad kaki.. so aku free.. x dak kelas.. yeahoo.. bleh laa aku buat kerja2 bendahari yang dah lama tertangguh..

ok laa beb.. nak sambung keja.. daaa...

Wednesday, November 4, 2009

dah siap..

salam.. lega rasanya bila dah siap tanda kertas periksa budak.. lega sungguh.. nih baru laa buleh nak post.. selama ni sambil tanda dok layan blog org ja.. tak dan nak komen mana2 blog yang aku singgah..

ari ni aku tak dak p&p sebab ada program bulan bahasa kebangsaan.. budak2 dok pulun praktis bercerita, bersajak & pidato.. aku?? hehhehe.. amik kesempatan berehat sebentar dengan chit-chat.. :P (satgi laa aku pi.. bagi chance kat cikgu lain buat dulu..)

nak crita sket laa pasai anak aku.. stat 1hb ari tu aku try bagi dia mkn puri nasi.. tgk mula2 tu dia mkn ok jaa.. ari isnin kemarin nih aku hantaq dia kat rumah pengasuh.. masa tgh hari tu pengasuh dia bagitau anak aku CB sampai 5 kali.. petang tu lagi skali dia CB.. hati ni memang laa risau.. tapi anak aku nih mcm tak sakit apa pun.. siap boleh main2 mcm biasa lagi.. mlm tu dia CB lagi.. tapi kali nih ada mcm ketul darah.. (hah!? darah?? alamak.. apa pulak laa dugaan kali ni..)

aku dgn en suami cepat2 bawak p klinik.. bila doc check jaa dia kata mungkin ada jangkitan pada usus dia.. pasai tu anak aku tak merengek apa pun.. doc bekalkan ubat utk 3 hari.. kalau masih mcm tu kena bawak p spital laa nampak nya..

hari ni dah masuk hari ke 2.. harap2 ammar cepat laa baik.. bonda dgn ayah risau ni.. huhu.. :(

Sunday, November 1, 2009

busy..

salam.. agak lama aku tak update blog.. masih lagi sibuk nak tanda kertas periksa akhir tahun budak2.. banyak jugak laa walaupun skolah aku tak laa besaq mana pun.. nih pun sebenaqnya nak ilangkan ngantuk tanda kertas dorg.. tu yang aku layan tenet nih.. (eleh.. alasan!! :P)

selain aku busy dengan kertas2 peksa budak.. ada lagi sebab kenapa aku x leh nak update blog... sebab aku jugak busy dengan program akhir tahun skolah..apa lagi, majlis penyampaian hadiah laa.. aku laa org yg dok sibuk nak mintak dana sana sini..dok uruskan surat mintak derma..dok distribute bagi kat despatch2 aku lagi.. heheh. (budak PAR laa sapa lagi..)dengan dok ligan cikgu2 yang masih belum bagi hasil kutipan yuran kat aku lagi.. (kadang2 aku rasa cam ceti pun ada..) next week kena submit analisa exam la pulak.. adehh.. banyaknya keja nak kena bagi siap dalam masa yang sama... migrain.migrain..

esok ahad, awal pagi plan nak gi kubur arwah abah.. dah lama tak jenguk.. silap2 rumput pun dah tinggi..pastu ingat nak mem'baking' plak.. (menjaham bahasa sungguh aku ni.. mintak maap ye dewan bahasa.) aku dah janji nak bawak p skolah choc cake... (kalau menjadi aku bawak.. kalau tak.. tunggu laa next attempt..hehhe)

ok laa.. aku nak stop dulu.. mata pun dah pedih2 ni.. nak ZzZz.. oh ya! sebelum terlupa.. terima kasih yang tak terhingga kat kengkawan yang sudi bagi komen/pendapat/nasihat utk post aku sebelum ni.. (terharu beb!)

kepada kengkawan.. doakan aku dapat buang batu ni walau dengan apa cara skali pun.. samada aku operate atau berubat kampung.. doa kan ye!

daa

Tuesday, October 27, 2009

buat ke tak yah buat??

salam.. semlm aku cuti.. kena p spital Taiping.. nak review darah yang aku amik last 2 weeks.. suspen je masa nak jumpa doc tu..

result... batu permata ala2 diamond masih ada dalam hempedu aku.. nothing much can do.. doc suggest aku buat pembedahan buang entire hempedu tu.. (erk?!! bedah? alamakk..!!)

doc bagi aku masa 6 bulan dari sekarang utk pikir sama ada nak buang ke tak.. kalau x buang implikasi mungkin teruk kalau intan2 berlian tu tersumbat kat salurannye... kalau x buat just berdoa agar batu2 berlian tu tak bergolek sampai ke salurannye..

aku masih lagi dok pk buat ke tak buat... kalau buat apa pulak side effect yang akan aku alami.. kalau x buat.. adakah batu2 tu akan terus membesar??

huhuhuu... aku takut... now, aku dah stat x leh nak tido malam.. dok pk macam2.. takut, risau, runsing.. suma bercampur.. mula laa aku x leh nak fokus wat keja ari ni,.. :((

Saturday, October 24, 2009

jadi laa...

salam.. setelah bertungkus lumus aku nak siapkan soalan exam budak2.. ni laa baru ada masa aku nak blog.. syukur alhamdulillah.... tu baru 1 paper siap.. ada lagi satu.. mujur laa paper yang lagi 1 ni ari jumaat baru budak nak amik... hehhee.. :P (dasar terlebih vitamin M..)

semlm.. suma channel tv tayang siaran yang sama (kecuali astro).. so aku pun layan laa jugak bajet 2010 tu.. tapi aku tukaq2 channel jugak.. sebab boring tgk muka PM dalam 1 angle saja.. so bia tukaq channel lain nampak laa dari angle lain pulak.. heheh.. (ada2 saja.. sebenaqnya boring x dak cita lain aku nak nengok..)

tapi bab last dekat2 penutup tu laa yang wat kan aku legaa.. dapat laa 5 ratus ujung tahun ni.. jadila.. lepas jugak laa duit nak tukaq tinted keta.. (wah3x..) aku nak taruk cermin gelap cam keta alphard tu.. (ewah.. berangan laa pulok..!)

ok laa.. anak aku dok panggey ajak main batu seremban.. nanti la aku post lagi ek.. daaa..

Thursday, October 22, 2009

biadap!

aku paling pantang bila kena herdik depan org ramai dalam keadaan aku terpinga2.. aku tak tau apa pun tiba2 kena herdik.. gila apa?!

dah laa bukan salah aku alih2 aku pulak kena... akai x dak kaa?!!!

pegi mampuss!!



* sori entry kali ni aku emo sket.. memang aku tak bleh tahan dah...

Wednesday, October 21, 2009

periksa...

salam.. minggu ni aku sibuk sket.. budak2 nak peksa.. so aku nak kena set soalan... iskk.. belambaknya kerja... nota pun aku tak distribute lagi kat budak2 bertuah tu.. cemana ni??
x pa.. x pa.. cool.. cool.. jgn kelam kabut.. satgi kena darah tinggi kan kaa susah..

so.. utk meng'cool' kan diri aku nak surf dulu apa2 yang patut.. aku nak meronda ke 'umah' jiran2 aku..

daa...

Tuesday, October 20, 2009

salam.. setelah 5 hari aku bercuti.. ari ni baru aku nak blog..

ari jumaat lepas aku ke hospital amik darah.. next week review samada batu 'permata' dalam hati aku ni ada lagi ke tak.. (huhu..)

lepas amik darah je aku gerak turun kl.. aku ke sana sebab aku nak collect barang yang aku order.. (fuh.. barang apa tu sampai ke kl kena amik??) sampai kl pun dah kul 3 lebih.. aku ingatkan dah cuti ni jalan x jem.. leh tahan jugak laa jalan banyak keta..

malam... bermula laa kisah aku yang paling x best.. ntah apa silapnya.. start kul 2 pagi sampai laa ke ari isnin (semalam) aku boleh dikatakan jadi penghuni tetap toilet..(ceh.. busuk punya crita... :P) pasai tu laa semlm aku x masuk keja.. (aku amik MC)..

dah-dah.. tukaq topik.. bukak cita baru..

pasai apa post aku ari ni tak dak tajuk?? .. pasai aku blank ari ni.. sebab lama sangat cuti.. :P

ok - ok.. yang betul2.. sebenaqnya aku nak kongsi kesedihan aku dengan korang.. pagi ahad aku gerak dari puncak perdana nak balik ke rumah.. baru je sampai area batang berjuntai (ntah pasai apa laa p buh nama tempat lagu ni.. tak komersial langsung...!!) sepupu aku kol..bagitau yang abah angkat aku dah meninggal dalam kul 1130 pagi tu.. innalilahiwainnailaihirrajiun...

aku diskas dengan en suami & mak.. kami decide nak patah balik dan turun ke batu pahat..

sedih memang sedih.. baru je raya ke-2 hari tu aku turun ke sana.. dia pun x nampak apa2 yang lain.. Allah lebih sayangkan arwah abah..

yang membuatkan aku rasa lagi sedih. arwah abah yusof pergi sama tarikh dengan arwah abah... 18 oktober... arwah abah pergi 3 tahun lepas..

ok laa.. aku stop laa dulu... sedih.. aku dah hilang 2 org abah dalam masa 3 tahun...

ya Allah Kau cucuri rahmat ke atas roh kedua2 nya.. dan Kau letakkan la mereka disisiMu.. amin...

Thursday, October 15, 2009

orang kata the more the merrier..

salam.. ye ke? lagi ramai lagi meriah?? pada aku kalau wat majlis memang ye.. kalau wat majlis tapi org yg ada takat 4-5 org tak dak maknanye..

tapi.. kalau anak ramai cemana pulak? meriah ka? aku tak ramai adik beradik.. cuma 5 org je pun.. anak buah pun baru 13 orang.. tu pun baru umur 14 tahun - 11 bulan je..

aku penah pegi umah housemate yang ramai adik beradik.. dia anak sulung.. adik2 dia ada lagi 10 org.. adik pompuan sorang je... memang meriah aku nengok.. nak pulak time mkn.. memang mcm kenduri..

aku pun ada member anak tunggal.. pegi umah dia memang laa sunyi.. masuk je bilik dia memang laa privacy abih... suma barang dia punya.. tak yah nak kongsi dengan sapa2..


so.. anyone?? boleh komen tak??

Wednesday, October 14, 2009

boleh ke?

salam.. tadi pagi masa on the way ke skolah aku dengaq radio HotFM.. topik pagi nih perkahwinan yang pelik.. ada satu panggilan tu bagitau paktam dan maktam dia bercerai.. kemudian masing2 berkahwin lain... majis buat serentak.. yang pelik tu.. maktam kahwin dengan lelaki lain. tapi paktam kahwin dengan ibu kepada maktam.. macam ada yang tak kena je..

lepas tu ada pulak pemanggil komen crita tu.. katanya hukum haram kalau bekas menantu berkahwin dengan bekas mentua.. sebenarnya aku pun bersetuju dengan pemanggil tu..

cuma di sini aku nak minta laa sesiapa yang boleh bagitau aku.. boleh ke bekas menantu kahwin dengan bekas mentua??

Tuesday, October 13, 2009

what a small world!!

salam.. hari ni aku rasa bertuah + happy sebab aku dah tambah sorang lagi kenalan.. yang aku harap boleh jadi tempat aku berkongsi pendapat satu hari nanti.. insya allah..

kak Z namanya.. aku kenai thru blog cik Mazidul.. mula2 kak Z msg aku kat YM... pastu borak punya borak rupa2nya kak Z asai dari tempat aku dok la ni.. isk isk iskk.. kecik sungguh donia ni...

harap raya korban yang tak lama lagi buleh laa aku jumpak dengan kak Z ni..

p/s: kak Z balik mai kampung habaq laa kat cek noo.. ;)

Friday, October 9, 2009

1 Malaysia..

salam hari ni skolah aku ada buat program RIMUP (Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan) dengan skolah rendah Tamil..

penat mkn kueh raya yg mcm2 rasa dan rupa.. adeh.. lingkup diet aku.. erk!? diet ker?? :P

nanti aku upload gambaq2 tu..

ok laa loceng pun dah bunyi aku nak gerak dulu.. nanti jalan jem pulak org nak ke masjid..

daaa..

Wednesday, October 7, 2009

percobaann...

salam.. kemarin aku terlebih rajin nak buat kueh utk minum petang..mula2 tu aku dok 'merayau' pi rumah2 jiran tetangga nak cari resepi.. sampai kat rumah kak liza terjumpa resepi binka roti.. stok roti pun berlambak2 tu..

p dapoq cek bahan2 suma ada.. ok kul 6 ptg baru stat masak.. ceh!! dah kul 6 minum ptg apa nya.. ah! lantak.. janji aku masak.. apa ada hal? :D

dah siap menggodak dan menggodam barang2 mak aku kat dapoq tu.. ni laa hasil nya...

layanzzz!!!

baru klua dari oven ni... nampak x asap tu... :P

Monday, October 5, 2009

update sket..

salam.. lama bersawang 'umah' aku nih.. maklum mood raya masih ada.. heheh..

ari nih nak update sket.. tadi petang bawak anak manja bonda tu p klinik.. monthly check.. plan nak p awai around 2pm dah ada kat sana.. alih2 tadi sebelum balik sekolah ada pulak parent buat majlis raya.. beria2 ajak aku makan mee rebus.. wah!! rezeki jgn di tolak.. dah bantai mee rebus seround, seround lagi mihun goreng aku pun cargas balik.. tu pun lepas tgk jam dah dekat 1.30pm.. adeh.. merempit lagi laa aku ari ni..

lepas je aku drop cikgu yg tumpang aku kat umah dia... aku pun apa lagi.. tekann minyakk laa nak bagi sampai cepat.. selang 4-5 umah nak umah aku.. pap!! (tepuk dahi) aku baru tringat anak manja bonda tu aku x p amik lagi dari umah pengasuh.. adehhh.. cemana leh lupa anak ni.. tersengih2 aku reverse keta sampai umah pengasuh tu..

sampai umah..aku mandi,solat siap barang bagai.. trus klua p klinik..

result ... berat : dah 6.5 kg (last month 5.6kg), umur : lagi seminggu 5 bulan, panjang : dah 65 cm (last month 60cm).. nurse interview lebih kurang.. pastu kena tunggu sat.. kena inject rupa nya.. aku ingat next month pap!! (tepuk dahi lagi..) apa laa bleh x ingat plak... iskk..

time nak p bilik injection tu laa si manja bonda tu leh lena.. lembik selembik2 badan.. jenuh aku nak usung.. banyak kali jugak laa nurse kejut x bangun2.. dah kena inject tu cam biasa laa menjerit satu klinik dengaq sora dia saja.. lepas nurse cabut jaa jarum trus diam.. dah tu bleh plak dia sambung lena.. alahai...

balik umah trus bagi ubat demam.. sambung ZzZzZz.. sampai laa skrg ni (time aku update blog ni) harap2 x demam laa..
kat bawah gambaq terlatest aku amik.. (tak laa latest sgt.. 25/9/09)


dalam keta on the way back dari hospital taiping..


sebenarnya nak tido... tapi kena paksa dek bonda amik gambar..

tolong jgn salah anggap bila tgk pic ni yer.... :P

Wednesday, September 30, 2009

kawan tu macam mana ek?

  1. kawan tu bukan macam main FUTSAL. Mula-mula kejar..dah dapat sepak..
  2. kawan tu bukan macam main SKATE. Mula-mula gosok..lepas tu pijak..
  3. kawan tu bukan macam main RAGBI. Mula-mula tangkap.. dah dapat tendang..
  4. kawan tu bukannya macam PAMPERS.. dah pakai, buang..
  5. kawan tu bukannya macam BARANG KEMAS. Waktu baru beli pakai. Dah sengkek gadai.
  6. kawan tu bukan macam PELANGI. Hari cerah takde..hujan gerimis baru muncul..
  7. kawan tu bukan macam KERETA. Rosak skit,jual.. ambik kereta baru..
  8. kawan tu bukan macam CHIPSMORE.. kejap ade kejap takde..
  9. kawan tu bukan macam BANK. Bila dah takde duit, pegi kat sana ambik.

Walau ape pun tanggapan org tentang kawan.. pada aku, kawan tu penting. Seorang kawan takkan biarkan kawan dia menangis, sedih, berduka dan sebagainya. Kawan yg sejati adalah seorang kawan yang dapat diajak duduk dan berbincang tentang pelbagai perkara.


Monday, September 28, 2009

kes naya..

petikan dari Harian Metro online..

KUALA LUMPUR: “Di jangan Di, bahaya, nanti jatuh,” laung beberapa penduduk yang menyaksikan saat cemas ketika adik pelakon Rusdi Ramli, Edi Rizal, 33, berpaut pada balkoni di tingkat tujuh pangsapuri dengan sebelah tangan memegang kayu hoki.

Bagaimanapun, kebimbangan mereka menjadi nyata apabila melihat anak ketiga pelakon Norlia Ghani itu jatuh selepas pautannya di dinding balkoni itu terlepas.

takziah pada Mama Norlia.. nih bleh dikatakan kes naya.. nak tangkap penjenayah.. diri sendiri menjadi mangsa.. apa2 pun suma ni cuma asbab.. ajal dah sampai tak cepat dan tak lambat walau sesaat pun..

aku harap penjenayah tu bertaubat la.. dek kerana perbuatan dia.. org lain yg menjadi mangsa... apa perasaan dia kalau saudaranya sendiri menjadi mangsa mcm anak Mama Norlia ni??

hampeh..




pagi tadi masa aku on the way p skolah tetiba anjing melintas.. gilo.. mujuq x jadi apa2.. masa tu memang tengah laju.. (maklum.. jalan 4 lorong..) iskk.. ketaq lutut jugak la.. hampeh btoi..
tapi masa kena langgaq tu aku tgk ikut side mirror anjing tu jalan lagi sampai seberang jalan sana..tapi rasanya tulang rusuk patah tu..

tak pasai2 statistik ops sikap bertambah.... apa daa punya anjing...

*p/s : anjing yg aku langgaq tu huduh dari anjing nih...

Saturday, September 26, 2009

macam-macam ada..


salam.. hari nih dah 7 syawal.. aku letih,tension,bengang dan macam2 ada.. so aku x dak mood nak blog lagi.. nanti2 laa bila suma tu dah ilang aku post laa semula..

aku cuma nak merayau kat rumah2 org lain je dulu wat masa nih..

kepada yg sudi menjengah rumah aku nih.. selamat menjamu selera di open haus.. (aku dok kampung x dak open-open haus suma ni..)

Sunday, September 20, 2009

dah raya..

salam.. hari ni 1 syawal.. semua muslimin muslimat di Malaysia menyambut hari yg mulia ni.. dikesempatan ini aku nak ucapkan selamat hari raya.. maaf zahir dan batin kepada semua keluarga, rakan2, sahabat2, kawan2 dan bloggers..

aku dah sampai kampung Muar petang semlm dlm kul 3.. gerak dari perak kul 7 pg.. en suami drive pun x laju.. within the limit.. seriau woo kalau kena ops sikap... flow memang lengang.. rasa cam highway arah selatan baru dibuka je.. :) cuma aku kesian je dgn org2 yg nak balik ke utara..
jem dari simpang pulai sampai ke sg perak.. pastu ada lagi jem.. pergh.. sian kat depa..

cam besa time kami sampai area r&r seremban flow dah stat slow... so kami decide stop jap kat situ.. en suami g toilet.. aku nyusu ammar.. sempat jugak laa nengok gelagat budak muda yg x pose.. tanpa segan silu togok air sprite depan org ramai.. ehmm...

ada skali tu dekat area rawang.. en suami overtake 1 kancil.. sempat jugak laa aku toleh.. ingat nak lambai ucap slamat raya.. alih2 pakcik driver tu tgh kusyuk mkn kopok.. hahaha.. terkantoi laa plak pakcik tu.. yg klakar tu kopok tu bulat besar.. sebesar stereng kancil.. dia letak kopok tu betul2 atas stereng (mungkin x nak pemandu lain perasan kot).. siap ada bekas gigit mcm corak plak aku tgk..

aku pun nyaris2 jadi musafir yg x berpuasa... punya laa pedih perut.. ubat plak x bawak.. adehh :( (aku isau jadi macam time aku kat wad bersalin aritu.. ) mujur laa bleh tahan sampai ptg.. alhamdulillah.. selamat lagi sehari puasa aku...

ok laa.. kat masjid pun dah stat org takbir.. aku nak siap2kan ammar.. nanti sambung lagi..

daaa..

Friday, September 18, 2009

angin kus kus sudah mariiii!!!

salam.. selamat hari raya kepada suma kawan2 aku, dan kepada yg sudi menjengah ke laman aku ni... moga2 aidilfitri kali nih lebih bermakna buat kita semua walau dalam segi dan sudut apa sekali pun... (dah mcm ngajar math laa pulekk...)

esok dah sabtu.. pagi2 (lepas subuh) insya Allah aku akan bertolak balik ke Muar.. harap perjalanan tak jem laa.. aku nih kata je nak balik esok.. tapi barang2 satu hapa pun blum pack lagi... huhuh.. harapkan beg je dok ternganga kat dlm bilik ni..

hari nih skolah cuti.. aku pun cuti.. tapi sebenaqnya dari semlm lagi aku dah stat cuti.. aku pun x sangka bleh sambung cuti trus.. niat mula2 tu nak apply utk khamis je.. ari jumaat aku p skolah.. ari sabtu aku balik kg..

aku cuti ari khamis pasai nak bawak mak aku beli barang2 nak wat rendang nih.. (kalau p ari nih.. alamat berebut laa dgn org lain time nak beli daging..) aku apply cuti masa ari isnin.. mujur laa guru besar trus sain tak tanya banyak.. alih2 ari rabu kemarin kluaq brita jumaat cuti.. apa lagi aku pun (yahuuuu!!!!!!)

semlm aku p market (org utara x sebut pasar depa sebut market) beli daging utk buat rendang & serunding.. ( bukan aku yg buat pun.. mak aku ler..) rega daging leh tahan mahai.. daging batang pinang RM24 sekilo, yang cuci bersih RM22 sekilo.. so, aku amik batang pinang sekilo yang cuci bersih sekilo..lepas beli daging merayau plak cari daun palas.. mak nak buat ketupat.. aisey.. rindu laa aku nanti bila sampai Muo..rindu konon mcm laa aku balik sana sampai sebulan.. hahhahahah... (sana mana ada ketupat daun palas.. depa sana mkn nasi impit je.. abih laa muka aku pun nanti cam nasik impit laa juga.. uwaaa!!!) daun palas pun dah naik rega.. dulu seikat singgit je..la ni dah dua hengget..(heran.,.daun palas guna petrol jugak ke??)

dan semlm la jugak aku berhempas pulas.. (ntah apa yg aku pulas pun taktau..) dok mengemas,memvakum, membuang kertas surat khabar lama yang bertimbum kat dalam bilik nih.. (hish... bilik sapa laa ni haa???)
lepas abih je kemas2 ingat nak bawak laa keta pi cek tayar,.. buat alignment & balancing skali.. alih2 aku bleh plak terZzZzzZ.. sampai laa kul 3 ptg.. (postponed esok (jumaat) je laa.. postponed lagi!!)

petangnye, aku dengan berkobar2 nak buat bingka pandan..siap p cari daun pandan kat blakang rumah.. (saiz daun pun selebar jari telunjuk aku je.. pokok pun baru nak hidup.. aku x pedulik aku amik jugak.. hahaaaha) dah siap blend suma bahan2 buh dalam oven aku p sambung zZzZzz (lama wo.. nak bajaq sampai sejam... baik aku sambung 'cas bateri' hehehe..)

sejam kemudian... bingka pun dah siap masak.. tapi yg x best nye mula2 dia naik pastu dia turun jadi kemetot plak...walaupun rupa dia memang x dapat markah kalau masuk bertanding tapi rasa dia memang mabeles... (sapa lagi nak puji kalau bukan aku sendiri.. hahahha) mak siap bawak p surau bagi kawan2 dia rasa.. alhamdulillah feedback suma pakat kata sedap.. yeahuuu!!! satu lagi bukti aku leh masak.. (yay!!)

ari nih tgh pikir nak buat apa pulak utk berbuka.. ingat nak try resepi kukus laa plak.. (angin kuskus gila masak sudah mariiii daaa..... :P)

Tuesday, September 15, 2009

3 tahun dah berlalu..

salam..

3 tahun lepas..

6.00 am mak call ..
"hang sampai pagi ni ka?"
"dak aih.. satgi lepaih kerja baru gerak balik.. awat mak?"
"dak laa ingatkan hang sampai pg ni.. abah dah 'lain' dah.. "
"laa..tak pa la cek cuba ejas balik awai na.. nanti try tanya kat Azril" (aku balik tumpang kawan)

9.00 am aku call mak..
"mak, abah mcm mana? ada kurang sket tak penat dia?"
"dok lagu tu jugak.. nih dok tunggu kak Na mai bawak pi hospital"
"tak pa la mak.. apa2 nanti mak habaq na.. "

11.00 am aku call lagi..
"mak abah macam mana?"
"dah masuk bilik emergency, doktor tgh periksa"
tiba2 aku terdengar suara "makcik, pakcik dah takdak"
"ya allah.. eja, abah hang dah tak dakkkkkk"
"innalillahiwainnailaihirrajiun... "

genap la 3 tahun abah dah pergi mengadap Illahi.. Al Fatihah utk abah.. :((