penah makan ulam mengkudu putih? kalau daun mengkudu biasa rasa dia pahit sikit.. tapi daun mengkudu putih ni rasa dia sedap.. lemak2 gitu.. kalau kat rumah biasanya bonda celuq kemdian makan cicah dengan sambal belacan authentic.. pasai apa authentic? saja suka2 aku nak buh nama dia lagu tu.. huu..
nak rebus @ celuq daun ni ada caranya.. basuh bersih2 daun.. ketepikan.. kemdian didih air dalam periuk.. tunggu sampai betul2 menggelegak baru la masukkan daun tadi.. rebus sampai batang daun lembut.. kemdian dah bleh tos dan siap utk di ngap!
perlu diingat.. jangan sesekali rebus daun semasa air belum lagi didih.. kalau buat jugak.. nescaya kaler daun akan bertukar menjadi.. nenek kebayan.. hahaha.. acah je.. kaler daun nanti jadi hitam.. buruk je nampak.. cam daun ulan yang dah lama tu... ini mungkin disebabkan dek getah daun yang keluar semasa terendam dalam ayaq.. jadi ingat la ye.. dah didih air baru masukkan daun..
tapi kalau daun tu hitam pun masih bleh di makan.. rasa dia sama je.. cuma rupa dia laa cam tak berapa nak bess sket..
No comments:
Post a Comment