Sunday, June 13, 2010

salam.. bosan punya pasai.. aku tukaq cat umah... bukan takat bosan dok umah.. aku tgk umah sendri pun kadang2 naik bosan jugak... tapi nak hias2 cam org lain punya umah aku x reti... ni pun main belasah je klik2 sana sini.. ok laa tu kot rasanya... ntah berapa lama pulak leh tahan x tau laa...

entri kali nih nak cita pasai orang yang suka menggelar org dengan panggilan yang agak kurengg sket... pada aku kan org yg suka menggelar org tu mungkin akal tak berapa sampai.. tak dak sensitiviti... tak dak perasaan hormat dengan orang lain...

sebenaqnya aku cam bengang sket dengan mamat mana tah kat fb tadi... rasa2 mamat tu ex-clasmate aku masa aku form 1.. aku 1 kelas dengan dia pun sekejap je.. alih2 tadi dia bleh plak post kat wall aku siap panggey gelaran yang pada aku memalukan la... aku totally tak suka.. trus aku delete... amcam ok x?

ye laa kalau iyer pun ko penah panggey nama aku dulu.. tapi skarang dah hampir 20 tahun nok.. agak2 laa sket.. dulu time budak2 x per laa leh laa di maapkan.. bleh laa kata akai x berapa cukup lagi.. ilmu apatah lagi.... nih masing2 dah jadi mak bapak budak, jgn laa wat perangai camtu lagi.. iskk.. tak leh aku.. rasa meghangkam (geram cam nak belasah) jaa..

ok laa kat sini aku nak paste sket apa yang aku dapat tadi..utk renungan aku dan sapa2 yang baca entry ni...

Dalam hal gelaran, dalil yang menjelaskan prinsip atau displin dalam gelar menggelar boleh diambil dari firman Allah swt seperti yang tercatat di dalam ayat surah al-Hujurat :

وَلَا تَلْمِزُوا أَنفُسَكُمْ وَلَا تَنَابَزُوا بِالْأَلْقَابِ بِئْسَ الاِسْمُ الْفُسُوقُ بَعْدَ الْإِيمَانِ

Ertinya : janganlah kamu mencela dirimu sendiri dan janganlah kamu panggil memanggil dengan gelar-gelar yang buruk. Seburuk-buruk panggilan ialah segala jenis nama panggilan yang berciri kefasiqan selepas kamu beriman ( Al-Hujurat : 11)

Jelas dari ayat di atas, prinsipnya adalah Allah swt melarang untuk umat Islam mengelar saudara seagama dengan apa jua gelaran yang buruk dan menyakitkan hatinya, tidak kira sama ada ia benar atau tidak, selagimana ia dilakukan dengan niat menghina dan menjatuhkan, ia adalah dilarang.

nak baca lebih lanjut sila klik kat sini


ok laa aku nak merawat hati yang agak bengang ni... pastu nak ZzZZ.. esok aku nak jalan jauh.. attend wedding kat kelantan.. so aku x dapat nak update laa 2-3 hari ni.. (ceh! macam laa aku nih dok update hari2..) ah! lantak aku nak taip jugak.. pasai blog aku.. sukati aku laa kan? kan?


da....

4 comments:

azieazah said...

Budak tu mesti dulu pernah ngorat awak, tapi awak tak layan kot..hehehe

Anggap gurau jerr..

Selamat berjalan makan kenduri..

mama zharfan said...

me blogwalking...nice blog

shila said...

betui eja....org ni kdg2 tak pikiq bila tulis tu.... cam kat blog aku gak.... dapat komen yg sedap mulut dia nak cakp.... aku pun delete.... hahhahaha.... cam hang la x suka kita delete.... janji kita hepy.... slmt mkn knduri...

ejaescobart said...

kak azie,

penah ngorat?? takder makna nye... memang kurang sivik budak tu..heheh...

mama zhafran,
tima kasih kerana sudi singgah ke umah saya yang x seberapa ni... :)

shila,
aku memang hepi bila dapat delete post dia sebelum org lain baca.. muahahahahhaha...