Tuesday, December 8, 2009

kenduri awin...

salam.. adeh... letih x abih lagi arr... ari ahad lepas aku pi knuri kawen member sekolah aku.. mazuin a.k.a awin kat umah sebelah suami dia... majlis kat umah awin ari sabtu tu.. tapi memandangkan en suami keja.. so aku decide pi majlis yang lagi satu.. majlis sebelah suaminye tu kat area Ijok..ateh sket dari Batu Kurau..

fuh.. perjalanan nak sampai ke situ memang mencabar.. dah laa aku ni x tau tempat tu.. maksud aku aku x pernah sampai sejak aku dah cukup umoq.. (opps!) dulu masa aku kecik2 penah laa ikut arwah abah aku anto barang ke kedai2 runcit area Batu Kurau, Ijok, Pantai Remis suma tu.. dah nama pun kecik.. sedari la ni pun aku dah tak 'kecik' dah jadi mana laa nak ingat.. kan?

ok.. aku gerak dari umah dah kul 2 lebih.. (budget pengantin pompuan sure sampai lambat pasai dia dari Gopeng so kalau aku sampai lewat dan laa berborak sakan dengan pengantin nanti)

masuk area kemunting pun dah dekat2 kul 3... dengan separuh konfiden aku guide en suami kot mana nak tala... dia pun cam 50-50 je nak caya cakap aku.. sepanjang jalan yang kami heading tu signboardnya asik tunjuk Gerik bla bla KM.. aku dah cuak dah.. silap2 aribulan aku sampai ke Gerik plak.. lagii laa haru...

last2 aku tawakkal je aku sms pengantin (coz aku tau pengantin sure busy layan tetamu dan kemungkinan hp dia tak pegang) bagitau aku on the way.. tapi tatau jalan.. antara harap dengan tak je awin nak jawap sms aku.. alih2 dia kol siap bagi guide..

dah sampai kat area kg tmpt majlis berlangsung.. tetiba jalan kena blok plak.. ada jengkaut dok tengah2 lorong tu.. adeh.. lagi dugaan ni.. mujur laa ada org kampung yg melepak kat pondok (aku tgk cam pondok tunggu derian jee..) bagi guide suh pusing ikut jalan lain plak.. (thanks ye)



yang pasti bukan derian ni yang depa tunggu..


jalan nak ke umah pengantin tu luasnye ngam ngam sebijik keta... kalau berselisih.. memang masak.. pasal kiri kanan jalan penuh dgn pokok2 tua, ranting & dahan2 tua.. batu2 dan tak lupa juga sungai yang airnya mengalir cam ayaq terjun.. opppss.. lupa lak nak bagitau.. time aku sampai area kg tu hujan memang tengah lebat.. tu yang bertambah mencabar aku rasa..

dah jenuh kona kiri kona kanan.. sampai jugak laa kat umah pengantin.. dapat laa mkn lauk pauk knuri org belah2 Ijok/Batu Kurau tu..

yang pasti pecal a.k.a gado2 dia memang sedap.. (awin.. aku sebenaqnya nak tambah lagi nasik.. tapi aku kan pemalu.. ahaks!!)

iskk sedapnya pecal jawa.. slurppp!!

2 comments:

azieazah said...

Mau nyer tak rasa nak tambah nasik?... dah ler sengaja kosongkan perut, nak sampai skit punya thrill, pastu ujan plak... amikkkk.. kelaparan ler tu kan? hehehe

kelakar plak baca kisah perjalanan EJA nihh...

Love Me Love You said...

la awat yang hang tak bagitau. dok tersipu-sipu makan tu ngalahkan pengantin. aku ingatkan kenyang dah. ;p