Tuesday, October 27, 2009

buat ke tak yah buat??

salam.. semlm aku cuti.. kena p spital Taiping.. nak review darah yang aku amik last 2 weeks.. suspen je masa nak jumpa doc tu..

result... batu permata ala2 diamond masih ada dalam hempedu aku.. nothing much can do.. doc suggest aku buat pembedahan buang entire hempedu tu.. (erk?!! bedah? alamakk..!!)

doc bagi aku masa 6 bulan dari sekarang utk pikir sama ada nak buang ke tak.. kalau x buang implikasi mungkin teruk kalau intan2 berlian tu tersumbat kat salurannye... kalau x buat just berdoa agar batu2 berlian tu tak bergolek sampai ke salurannye..

aku masih lagi dok pk buat ke tak buat... kalau buat apa pulak side effect yang akan aku alami.. kalau x buat.. adakah batu2 tu akan terus membesar??

huhuhuu... aku takut... now, aku dah stat x leh nak tido malam.. dok pk macam2.. takut, risau, runsing.. suma bercampur.. mula laa aku x leh nak fokus wat keja ari ni,.. :((

8 comments:

JohnLabu said...

operate ja ija... dulu tempat keja aku ada sorang brader ni operate kat TMC... sat ja.. pastu 3 hari dah bleh balik rumah

ejaescobart said...
This comment has been removed by the author.
ejaescobart said...

aku isau lepas operate jadi menda lain pulak.. eh brader tu kena berapa riban?

zamalia said...

salam ziarah,

Buat lebih elok ja. Teman saya menggunakan kaedah kolesistektomi laparoskopik.alhamdulillah sejahtera hingga kini >6yrs.. kos pun +/-3k di selangor medical centre(known PKJ medical centre le nih). Jgn tunggu sampai esok..buat jek.

ejaescobart said...

cik zamalia,

kaedah tu buang semua hempedu laa ek?

zamalia said...

ya eja..hat mula tue ada la efek skit.. dia claim sebu selalu.. lama2 nie kut dh terbiasa.. hal2 lain x de la apa..

JohnLabu said...

member aku ni claim insurans kkompeni.. dia ada batu dalam hempedu.. dia buang batu tu jaa

azieazah said...

Elok diteruskan dengan nasihat doktor tu. Tak perlu risau sangat ler.. Tu cuma ujian kecil saja tu.

Semoga semuanya selamat... Kena bedah bukan nyer teruk sangat...