Thursday, September 2, 2010

kurma ayam disko...

salam.. hampir separuh hari aku dok pikir nak masak apa utk iftar.. akhirnya aku dapat laa ilham.. oleh kerana aku tak amik lauk kurma daging kat skolah tu makanya aku buat laa kurma ayam.. jenuh laa dok cari resepi dari satu rumah ke satu rumah aku singgah.. last2 aku jumpak resepi yg agak simple yg padan dengan bahan2 yg ada kat dapur aku tu...

macam hari2 yang sudah2 aku akan start masak dalam kul 5 lebih... dalam dok siap2kan bahan.. cuaca plak cam redup.. aku pun petik laa suis lampu.. alamak!!!!!! lampu disco laa pulak.. iskkkk.. dugaan betul laa.. alang2 dah siap barang2 nak tumis & rempah bagai aku masak jugak laa walaupun lampu menyala cam dalam disco (aku tak penah masuk disco ok.. aku dok tgk lampu disco dalam drama melayu je.. ek..) mula2 tu ok laa bleh tahan.. makin lama makin sakit mata.. nak pasang lilin.. jumpak laa sebatang yg dah kontot.. sumbu pulak tak der.. iskk.. geram nya aku time2 cam ni laa aku cari lilin tak jumpak.. time tak nak guna slalu sangat jumpak.. sabaq je laa..

dalam kelam2 lampu disco tu aku sempat jugak siapkan kurma ayam sebelum waktu berbuka.. sayur lemak petola pun sempat aku siapkan... sambil2 aku goreng ikan dalam gelap.. mujur laa tak hangit ikan tu... en suami pun bertungkus lumus jugak laa nak tukar bulb lampu, balast (ye ke spelling cam ni?? aku bantai je... ) akhirnya dapur ku kembali cerah dari kegelapan.. cewah!

result.. kurma ayam disco dah tinggal seketul je lagi.. jadinya utk sahur ni aku rebus telur lagi 2 biji.. asal kurma ayam bertukar kurma telur.. kira ok le tu kan???

update sket pasai hero kecik.. tadi bawak gi klinik pakar kanak2.. sebab batuk tak ilang2 lagi.. dah makan ubat tadi.. tu yang lena... dapat jugak aku update blog.. mak pulak batuk belum lega lagi.. sian aku tgk bila mak batuk... aku dapat rasa sakit urat saraf bila nak batuk.. abih segala urat belikat, tulang belakang sakit2.. aku penah rasa masa mengadungkan hero kecik.. memang sakit.. harap batuk mak cepat hilang...

oh ya.. lupa pulak aku nak bagitau.. resepi hari ni aku amik dari chef Hanieliza kat sini.. tima kasih ye kak Hanieliza...


aku tak laa potong carrot cam tu.. maunye jari aku yg kena potong karang....

2 comments:

Ilhamny.com said...

k.eja nih suka menggoda ben tau..tetiba jek rasa mcm nak mkn masak kurma lak mlm nih..huhuhu

ejaescobart said...

hehehe.. i penggoda?? huahuahua... try laa senang jaa resepi yg kak eja amik tu...