Monday, May 16, 2011

hari guru 2011

hari penuh aktiviti hari ni...

dari pagi dah mula berentap dengan cikgu2 lain dalam acara sukaneka.. aku macam biasa la masuk acara yang tak melibatkan melompat yang ekstrem..

acara sukaneka bermula dari jam 8 sampai la ke 10 pagi.. kemudian sambung acara dalam dewan pulak...

acara wajib setiap tahun nyanyian lagu Guru Malaysia dari cikgu2 yang bersuara merdu ni.. kemudian lafaz ikrar.. dan seperti tahun2 yang sudah.. bacaan perutusan dari PM dan Pengarah KPM..

acara akhir yang dinanti-nanti.. penyerahan hadiah dari cikgu kpd cikgu.. murid kpd cikgu.. cikgu peberet la yang bawak balik hadiah paling banyak... biasa cikgu2 baru.. yang single mingle banyak la.. budak2 sekarang dah ada taste oo .. jangan main2... kalau cikgu2 yang garang tu hmmm.. boleh dikira laa berapa yang dapat..

aku? tak banyak tak sikit.. kategori sederhana.. tapi bukan hadiah yang ditunggu oleh cikgu.. tapi penghargaan dari hati yang ikhlas dari murid tu sendiri adalah lebih bermakna.. terus terang aku cakap.. memang touching bila ada murid datang siap salam pandang mata aku dan ucap terima kasih & selamat hari guru.. itu dah lebih dari cukup pada aku... tambah pulak yang datang salam tu murid yang selalu sangat la kena marah dengan aku.. huh!! tetiba dalam hati ada taman.. nama je cikgu 'singa-lion'... :)

tapikan.. kalau ada laa anak murid yang beria nak bagi aku hadiah.. dan tanya aku hadiah apa yang aku nak.. aku akan jawab pen merah... sebab pen aku cepat sangat habis dakwat...


dah letih merepek meraban.. jom layan lagu ni...








memang meremang bulu roma masa nyanyi lagu ni... bukan hari2 nyanyi pun.. setahun sekali je...




*pic tak dapat nak tempek.. kamera bleh pi tinggai kat skolah laa pulak... sah!! aku makin tuaa... tidakkkk

5 comments:

Citarasa Rinduan said...

memang meriah lah..
walau tak ada gambar..eija dh syer ttg keadaan hari guru di sekolah eja

dan setuju sangat2 tang hadiah...
itu tak bernilai..
tapi.. tang pen merah tu.. hehehhehe....

ayu post 2 batang nak??

Awangku Johan said...

salam ziarah dan salam perkenalan.. saya follow blog awak.. mai la singgah dan follow.. oh ye.. happy teachers day

Scarlett O'Hara said...

Hari Guru tahun ni gembira tapi sedih... =( http://scarlettj1.blogspot.com/2011/05/air-mata-di-hari-guru.html

saniah said...

selamat hari guru..cikgu
i bukanlah guru kat sekolah cuma guru kat rumah je but stil garang..oo cikgu bg idea..emm tahun depan i nak anak i hadiahkan pen merah pd cikgu..bagus la idea tu..sbb cikgu2 blh guna dan tgk hari2 klau bg bunga cpt layu kan..:)

ejaescobart said...

Ayu,

hehe.. pos dua batang je ke?? heheh...


Scarlett,

kita pun sedih bila tengok anak murid cenggitu.. anyway, memang nampak meriah sambutan di sekolah awak..


saniah,

terima kasih atas ucapan... kalau hadiah pen tu memang dah tentu cikgu akan guna.. :)