Wednesday, November 24, 2010

terlewat sudahh

salam.. emosi aku kembai pulih.. jadinya bleh laa aku nak update sket..

pagi semalam bawak hero kecik pi klinik.. kena inject utk 18 bulan.. hish tak sangka dah besar hero ni.. sampai je klinik jadi budak baik laa.. ada laa kot 10 minit.. duduk diam je kat kerusi bahagian menunggu.. apa pun tak buat.. dok ushar keliling je.. tengok 2-3 budak dok baik jongkang jongkit..
dalam dok tunggu tu misi panggil utk timbang, ukur lilit kepala dengan panjang..

berat sekarang 12.7kg..(padan le main tak larat aku nak dukung..) lilit kepala 46cm.. tinggi dah 85cm.. lepas tu jumpak misi dia interview lebih kurang kemdian kena isi M-chart plak.. tengok perkembangan budak.. M-chart ni utk mengesan kalau2 anak yg ada ciri autisme... alhamdulillah ujian lulus.. masa aku dok isi M-chart tu si hero ni pun sibuk amik pen misi conteng meja.. nak. amik koo... abih merah meja... lantak laa janji dok diam..

lepas tu tunggu turn nak cucuk.. mula tu diam lagi laa masa kat ateh riba aku.. kemdian dia nampak misi dok kalut amik ubat laa kuarkan jarum laa.. dia dah mula gelisah.. cam tau2 je dia akan jadi mangsa.. hahhaha... jenuh jugak laa nak pegang.. sampaikan misi kena pegang bahagian kaki.. aku pegang tangan.. (takut dia tarik jarum..)

masuk je jarum terus meraung.. gempar laa sekejap klinik tu dengan suara hero.. elok je misi tu tarik kuar jarum dia pun diam.. misi pun heran dia bleh diam... biasa budak menangis sampai kuar dari klinik.. alhamdulillah.. anak bonda ni kuat kan?

sampai umah terus bumbum (tido).. letih sangat aa tu.. lama jugak dia tido.. dari kul 11 sampai 2:30.. bangun je terus menangis.. ingatkan dia mengigau teringat kena cucuk kat klinik ke.. rupa2nya kaki yang sebelah kena cucuk tu tak bleh nak angkat.. sian.. mungkin lenguh @ terasa bisa laa tu.. jadinya hero jadi laa budak baik sepanjang hari.. asik baring & duduk je..

malam tadi pun sama... tido pun terlentang je.. tak laa menonggeng cam selalu.. nak alih mengiring pun nangis.. mungkin tempat kena cucuk tu masih rasa sengal2 kot... sejam sekali dia jaga nak alihkan badan.. aku pun sama jugak laa cam tak tido.. baru nak nyenyak.. time tu jugak laa ada kucing nak gaduh depan rumah.. adeh.. tengok jam baru 4:15 tensyen nye.. last-last aku kejut en suami suh dia halau kan kucing2 tu.. aparaa..nak gaduh pun time2 ni.. gaduh la tengah hari ke petang ke.. hish!

tadi ni baru je bagi hero makan nasik + sup + nugget ayam.. lepas tu nak pulak minum vitagen.. demand kemain.. layan je laa.. janji tak menangis.. bingit telinga bila dia menjerit.. sekarang dok lepak dengan mak tok kat depan sambil layan tv.. jadik nye aku pun sempat laa meng'hapdet' blog..walaupun terlewatt sudah.. ni suma gara2 emosi tak seimbang.. hish nampak gaya aku pun kena buat terapi jugak ni... terapi aku senang je.. bukan jumpak doktor.. tapi kena kuar jenjalan.. tak pun soping2 ke.. soping tingkap ke.. ok laa tu nanti...

ok laa nak solat zohor.. ada idea nanti aku hapdet lagi...

daaa

3 comments:

Hezrin Ahmad said...

hehe... sama la cam aku... agak2 lama sikit duk dlm umah mula la panas bontot... fyi... tiap2 kali anak2 aku cucuk mesti fendi yg pegi... mama dia duk luar... xsanggup tgk... biar doktor cucuk mama je...konon2...hehe

ejaescobart said...

ok jugak laa bapak nye ikut sama.. ni dah 2 kali aku bawak anak p cucuk dengan mak aku je.. jenuh jugak laa..

kalau aku dok KL soheh senang aku nak buat terapi... sini jauh jugak tempat terapi aku tu.. huhu

shila said...

Hazmi pun baru cucuk 18 bln hari ni.... tak menangis langsung siap tgk jarum tu lagi...
Tapi tiap kali cucuk papa dia wajib ikut cz mesti papa dia yg pegang.... aku takut dia meronta... so papa dia wajib la ikut skali...hihi