Monday, October 11, 2010

bila tukang masak masuk dapoq...

salam pagi isnin.. baru nak update.. semlm tak dan langsung nak update.. mana tak nya.. pepagi dah p market.. ada request dari abang aku nak makan kari kepala ikan.. dia dari Kedah on the way nak balik KL.. dia bawak mak & pak mentua serta ipar2 dia.. huhuu.. kelam kabit jugak laa nak siapkan juadah sebelum depa nak sampai...

depa sampai dalam kul 11.. definitely tak siap sepenuhnya juadah2 yang nak dihidangkan.. masa tu baru siap gulai kepala ikan & asam pedas ikan semilang.. ikan belum goreng lagi, sayur belum tumis.. sambal belum mesin.. arrghh.. banyak nya nak buat..

jadinya dengan tersengih2 mak pulak request besan dia buatkan sambal belacan versi kelantan.. sayur campuq abang aku tukang godek2.. ikan.. kak ipaq aku yg gorengkan.. huhu.. nak capat makan kena laa gotong royong ye tak?? kejam nya tuan rumah.. hahah..

kul 12:30 dah siap suma.. siap hidang tapi aku segan nak snap pic.. satgi depa pikiaq aku ni pelik pulak dok amik gambaq lauk.. yang pasti juadah tengah hari semalam memang mabeles.. suma habis.. kari sampai tinggai kuah je.. asam pedas tinggai bahagian ekoq je.. (tak sangka sedap pulak asam pedas aku buat kali ni.. huhu perasan sket..)

depa gerak balik ke KL lepas kul 1:30.. time tu hero kecik baru tidoq.. bayangkan bangun dari kul 7 lebih tak mau tidoq2.. kami pun apa lagi.. (mak,aku & en suami) amik kesempatan bumm skali laa.... sedaq2 dah kul 3 baru laa suma pakat2 nak solat zohor.. keletihan memasak laa katakan.. tu belum lagi mengemas dapur yang dah macam tongkang tu...

malam.. aktiviti bersama.. sama jugak dengan rakyat Malaysia yang lain... tengok 'orang pi bulan' naik pelamin.. sweet betullah aku tengok pasangan Datuk Dr Sheikh Muzzaffar dan Datin Dr Harlina.. paling tak bleh blah tengok kek roket yang depa potong tu.. nak gelak pun ada...

abih je tengok orang bersanding.. mata pun dah kelat2 tak tahan trus aku tidoq.. tapi nama nya masuk tidoq awai.. tapi sejam sekali terjaga.. hero kecik batuk.. sian tengok dia.. sampai terangkat kaki laa bila dok batuk tu.. isk isk isk.. siannya anak bonda...

ni pun dok pening2 lalat lagi.. rasa cam nak p lena seround dua...

ok laa nak masuk kelas..

daaa

3 comments:

Ilhamny.com said...

fuhh, kari kpala ikan tu..dah leh bukak kedai mamak dah nih..hehehe

ejaescobart said...

dulu ada bukak.. sekarang dah tutup.. huhu

Lana~Bulu said...

Elok sangat tak letak gambaq kari kepala ikan tu..bukan bguih pun bahkan but panasss jee..
nampak sedap , teringin...tapi takleh nak makan..haaaa