Friday, January 22, 2010

cikgu-cikgu bagi apa???

salam... semlm aku meeting lagi.. (besa laa.. nak buat apa lagi selain dari meeting.. x kan nak dating plak kan???)

agenda meeting pasai merentas desa utk hari sabtu ni.. isi perut meeting x yah laa aku buh tang ni.. tak menarik pun..

yang 'menarik' nya bila dekat2 nak abih meeting.. PK aku ada laa bukak cita bab sponsor utk hari sukan.. kot2 ada cikgu nak bagi sumbangan... ok laa kami suma sepakat nak donate sorang spoloh hengget... (spoloh hengget jaa??? jadi laa tu.. dari x bagi langsung..)

lepas tu PK cita lagi... ada sorang mak budak ni.. siap tanya kat PK "cikgu2 bagi apa?? kami ibubapak bagi duit.."

wah!! siap tanya apa cikgu2 bagi... ermm.. nak kena calculate laa plak.. tapi ada ka calculator yg bleh kira sumbangan cikgu2 ni?? bleh dikira cam kira duit ka??
nampak gayanya.. lepas ni dalam penyata kewangan PIBG kena laa buh segala sumbangan yang cikgu2 dah bagi..

1. hantar murid sakit balik ke rumah (setelah berkali2 call mak bapak tapi x mau amik anak sendiri) = charge minyak pegi balik rm10.00 untuk sorang murid..

2. bagi duit belanja makan kat murid2 yang 'kehilangan' duit belanja = sekali bagi rm1.00

3. belikan buku tulis.. sebab ada yang tak bayaq duit yuran.. = sebuah buku rm0.50 kali laa dengan bilangan buku.

4. cikgu luangkan masa lebih utk murid sampaikan anak sendiri duduk lagi lama di rumah pengasuh berbanding rumah sendiri.. = tak terkira..

5. cikgu keluarkan duit poket sendiri utk latihan murid yang 'kurang' boleh.. = tak terkira..

6. cikgu pulun dok ajaq nak bagi 'bulih' sampai kadang2 terlupa dia mkn ka dak lagi = kerap kali..

7. cikgu jauh beratus KM dari pangkuan keluarga = tak ternilai..

agak2 kalau suma cikgu senaraikan sumbangan pada murid apa plak isu nak timbui ek???

3 comments:

Hezrin Ahmad said...

sabar cikgu naaa...

shila said...

aku sokong .... lani mak bapak nak wat cikgi ni cam nursery.... kalau thn 6 soh wat kls tmbhn sampai kol3 cz depakata anak depa main jer.... nak senang bg cikgu jaga.... skrg ni per cikgu wat mak bapak x nampak lg dah.... wat salah depa nmpk sgt... kan..kan...kan

azieazah said...

Kak Azie cukup sanjung pengorbanan para guru.. sejak dulu hingga sekarang, sampai bila-bila

Malah melihat sendiri kakak-kakak dan abang2 menjadi guru, rasa tak terdaya saya nak buat apa yang depa dok buat..

maka dengan itulah, Kak Azie tak nak jadi cikgu.. Sebab memang tak boleh nyerrr...

*Saya kaki berjalan, suka bercuti. Kalu jadi cikgu, agak2 boleh ker dok pi berjalan merata tiap bulan? gathering tiap minggu? atau ikut persatuan tiap weekend?