Tuesday, January 19, 2010

belinjau @ belinjo & binjai ..

salam.. tadi boring2 aku singgah laa umah2 kekawan yg lama aku x p... termasuk laa umah kak azie.. kak azie ada cita pasai krepek favorite dia.. kerepek blinjau.. tapi kak azie panggey binjai..

bila dok tgk gambaq krepek tu.. trasa lama pulak aku x mkn sambil tgk tv.. isk.. nak kena carik jugak laa nanti.. (tak tahan dugaan sungguh aku nih! ceh.. bila nak stat biggest loser nye program ni????)

pada yang tak pernah tengok krepek belinjau ni.. ini laa rupenya yg aku dah google kan tadi...


rasa dia lemak2 pahit.. sedap...


ni la buah belinjau @ belinjo.. yg merah2 tu la org buat krepek.. yg ijo2 tu laa leh buat masak lemak..


close up.. cam buah kana pun ada kan??


ni laa isinya.. buah belinjau ni mula2 dipanggang kemdian buang kulit tu pastu diketuk2 sampai leper...


buah binjai pulak buah yg rasa nya agak masam.. biasa org taruk dalam sambal belacan.. buat ala2 sambal bacang tu...

kalau nak tau ni laa buahnya.,..

ni buah binjai..



yang ni sambal binjai..sedapp jugak... (ya Allah, sumanya sedapp..bila aku nak stat diet nih??)


jadi untuk pengetahuan pada yg belum tau.. sesungguhnya buah binjai dan belinjau adalah dari 'saudara' yg sangat lain spesis nya.. sekian..

opss.. sebelum terlupa.. credit kepada tuan2 gambaq yang aku tempek tang ni...tima kasih daun keladi...



ok laa dah penat google gambaq2 ni.. mata pun dah pedih2.. sok nak bangun awal.. tido dulu laa ek...

daaa...

4 comments:

azieazah said...

Terimakasih EJA... teruja dan teringin lagi tengok keropok blinjau tu... tabur skit garam halus, lagi enak dan lemak tau EJA...

ejaescobart said...

akak ni memang pandai laa menterujakan orang.. hehheeheh... :P

Ilhamny.com said...

mmmmm...suka sgt kopok nih..kalau balik klang mmg beli byk2..kat klang murah sikit..kan kopok org jawa nih..

ejaescobart said...

kopok ni memang murah je ben oii... tapi kalau beli kat r&r memang laa mahai berapi.. peket kecik pun dah 3 hengget..

kalau p kat tempat IKS tu lagi laa murah2...