Friday, August 12, 2011

percubaan pertama..

entry yang tertunda.. nak post semalam tapi tak sempat nak upload pic plak.. (macam la banyak benor pic aku nak tempek sini kan??)

Rabu lepas aku ambil cuti rehat.. sebab nak bawak hero kecik checkup dengan Pakar Peadriatik..

alhamdulillah.. perkembangan memberangsangkan.. so, lepas ni dah tak payah jumpa doktor lagi.. yay!! cuti rehat boleh simpan.... :)

dipendekkan cerita.. lepas je settle hal di Hospital.. kami tiga beranak ke Tesco Taiping.. meronda nak beli kasut raya hero la kekonon.. last2 benda lain yang di beli...

aku beli ni...


dah lama teringin nak buat sendiri sambal sotong ni.. selama ni asik beli je.. kali ni nak jugak la rasa hasil air tangan sendiri...

jadi.. inilah hasilnya...

yay!!!



sambal sotong kembang...



Resepi aku amik dari blog CMG..tima kasih ye cik Mat.. tapi biasa la.. tukang masak amatur macam aku no.. semestinya menderhaka resepi asal... hahahhaa...

Bahan Utama:-
2 ekor sotong kembang (kurang lebih 500 g) - aku guna setengah ekor
1 camca besar asam jawa + 1/2 cawan air, ramas dan tapis jusnya
2 cawan cili kisar - aku agak2 je.
Garam, gula dan serbuk perasa (jika suka) - tak guna serbuk perasa..
Minyak untuk menumis

Bahan Dikisar Halus:-
1 biji bawang besar - guna bawa 2 biji
5 ulas bawang merah kecil - tak guna bawang kecil
2 ulas bawang putih
1 cm halia
1 inci belacan

Cara membuatnya:-
  1. Sotong, dipotong sederhana besar, celur dalam air mendidih 2 - 3 minit, angkat dan toskan.
  2. Panaskan lebih kurang 1/2 cawan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar hingga wangi, masukkan cili kisar dan terus menumis hingga cili garing dan pecah minyak. Gunakan api sederhana.
  3. Masukkan jus asam jawa, garam, gula dan serbuk perasa. Kacau hingga rata. Masukkan sotong tadi dan gaul hingga semua mesra. Biar masak 10 - 15 minit hingga menjadi pekat tetapi tidak kering. Rasa garamnya sebelum diangkat.




*masing2 makan senyap je tak de komen.. sedap sangat la tu kot sebab tu habis licin... hehe :)


3 comments:

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...

sedapnyerr kalau mkn ngan nasi lemak panas2..

ejaescobart said...

tu la pasai.. kalau bulan tak posa memang dah jadi lauk nasik lemak dah...

Hezrin Ahmad said...

aku mmg suka sotong sambal cenggitu