Monday, September 14, 2009

misi tercapai...

salam.. diam x diam tinggal beberapa hari je lagi nak raya.. yay! :D
sempena hari raya yang bakal menjelang.. semalam, aku dengan semangat berkobar2 mengalahkan semangat nak ke sekolah pagi nih hehhe telah berjaya menyelesaikan projek.. makna kata misi dah tercapai laa.. yay!! lagi.. :D

misi aku lain tak bukan misi buat kueh raya.. hahaha... selama nih aku just jadi kitchen helper je.. dah teror gila aku dalam bab potong & letak ceri ateh kueh.. bayangkan dah lebih 20 tahun aku berkecimpung dalam bidang nih.. chewah.. baru semlm laa aku dinaikkan pangkat jadi chef.. yay!! lagi sekali.. :D

aku stat buat dari 830 pg (lepas bagi mandi n nyusu ammar) sampai laa ke 6 ptg.. pergh.. penat weyy.. aku berenti time pegi solat je.. yg lain2 memang aku terperap tepi oven.. kiranya kurang laa berat aku semlm.. abih lemak2 aku terbakaq.. jimat duit aku x yah p sauna...hahahaha..

rasa cam x caya je aku buat kueh.. sampai 3 jenis.. (2 jenis je aku buat sendri... lagi 1 aku tolong mak hehe.. ;) ) sempat jugak laa aku snap gambar kueh2 aku tu.. oh ye.. resepi aku amik dari cik Mat Gebu.. (mintak halal ye cik Mat.. :) ) walaupun aku nih x laa teror mcm cik Mat or kak LG tu tapi aku tetap rasa puas pasal..

1st terbukti aku nih bukan tangan kayu.. (kalau x pandai main bola kaki bangku.. so x pandai masak kira tangan kayu laa.. suka suki je aku buat simpulan bahasa baru.. hahaha)

2nd aku dah jimat duit utk beli kueh yg rega hampir 100 hengget sedangkan modal yg aku kluarkan tak sampai pun 60 hengget.. (mula laa berangan nak wat bisnes raya tahun depan.. piiraahh perasan laa pulekk.. :P)



ini laa hasilnya.. cantik kan susunan ceri tu.. hehehheh...



dah siap taruk dalam bekas.. tu yg aku rasa cam nak wat bisnes tu.. :P


yang ni biskut badam.. resepi dari cik Mat Gebu.. tapi aku buat x cantik macam cik Mat buat.. huhuhu.. janji ada rasa badam.. ahaks!


resepi amik dari Myresepi by Nadia.. tapi aku taruk badam instead gajus dalam resepi asal.. nama asal choc chips cookies.. tapi aku nak tukaq nama la.. choc almond cookies.. (wah.. nama pun dah glemer.. perasannyee x abih2... hahahha :P)

3 comments:

Hezrin Ahmad said...

rajinnya... kuih raya aku rasanya haraaaaaammmmm xde...huhu

shila said...

woit... rajin nyer ko wat kuih raya... Aku dok kat JB ni sumer beli... Kat sek aku ni plak ramainyer yg jual. so tolong kengkawan katakan.

ejaescobart said...

aku buat nih pasai x dapat bonus laa.. lagi pun kali nih raya aku balik jhr.. kena sep budget laa beb.. :)